top of page

Ukulele Chord Changer - ukulelesointuja napin painalluksella


Kuva Troubadour Music Companyn luvalla.

Ukulele on pieni kielisoitin, jonka suosio on muutaman viime vuoden aikana kenties ylittänyt kitaran suosion ainakin myyntimäärissä mitattuna. Se on helposti lähestyttävä, suhteelllisen edullinen ja kätevän pienikokoinen instrumentti. Kympillä saa seinäkoristeen, mutta satasella jo kunnollisen soittimen. Omien kokemusteni perusteella uskallan suositella uutta soitinta etsiville Lanikai-merkkiä, koska se kestää hyvin lämpötilan ja kosteuden vaihtelut. Sen sijaan suuren tunnetun nettikaupan oma brändi on ollut pettymys. Kun ukulelen otelauta kutistuu useamman millin heti pakkaskauden alussa, sitä ei enää pysty virittämään ja se muuttuu käyttökelvottomaksi soittimena.

Ukulelekauppa on käynyt sadan vuoden ajan vaihtelevalla volyymilla. Se alkoi ensimmäisen kerran vilkastua vuonna 1915, kun San Franciscossa järjestettiin Panaman-Tyynen valtameren-näyttely Panaman kanavan valmistumisen kunniaksi. Näyttelyvieraille esiintyi havaijilainen ukulelekvartetti, joka herätti laajalti myönteistä huomiota. Pian kaikki kielisoittimia tuottaneet soitintehtaat valmistivat omia ukulelemallejaan, soittimen opetusta sai lähes kaikilla suuremmilla paikkakunnilla ja käytännössä jokaiseen populaarimusiikin nuottijulkaisuun painettiin pianonuottien ja laululyriikan lisäksi ukulelesointukaaviot. Ensimmäinen ukulelekuumeen huippusesonki kesti noin viidentoista vuoden ajan eli siihen asti kun vuoden 1929 pörssiromahdus ja sitä seurannut talouslama lopetti monta muutakin hauskuutta ja pakotti ihmiset keskittymään päivittäisen toimeentulon turvaamiseen. Ukulele oli kuitenkin jo ehtinyt saada jalansijan populaarimusiikissa ja kotisoittimena. Myös CBS:n kykyjenetsimisohjelman juontaja Arthur Godfrey lauloi ja säesti itseään ukulelella. 1950-luvulla hänen nimellään myytiin mm. Arthur Godfrey Uke Player-nimistä tuotetta. Kyseessä oli ukulelen kaulaan kiinnitettävä muovinen kansi, joka peitti kielet ja jossa oli painikkeet soinnuille C, C7, D, D7, F, G7 ja A7. Niillä jo säestää vaikkapa kolmen soinnun bluesia kolmesta eri sävellajista ja monia sointurakenteellisesti hieman monipuolisempiakin kappaleita c-duurissa. Tuotetta myytiin pahvilaatikossa, jonka kyljessä oli teksti: ”Napsauta paikalleen...soita kuin ammattilainen ilman ensimmäistäkään soittotuntia...paina vain sointunappia...” Ebayssa on ajoittain myytävänä 1950-luvun Uke Playereita, joiden mekanismissa olevat kuminauhat ovat haprastuneet jo kymmeniä vuosia sitten käyttökelvottomiksi. Toki näppärä uusii ne itse. Vielä helpommalla pääsee kun hankkii tuotteen uutena. Connecticutin Guilfordissa on musiikkiliike Troubadour Music Company, jonka valikoimaan kuuluu tuote nimeltä Ukulele Chord Changer . Se on nimeä lukuun ottamatta identtinen Arthur Godfrey Uke Playerin kanssa. Noin viidenkymmenen euron hinnalla - sisältäen lähetyskulut ja tullit - jokainen ukulelen soitosta haaveileva, mutta sointuotteet esteeksi kokeva musiikinystävä pääsee kokeilemaan tätä Amerikan ihmettä. Sointupainikkeet voi halutessaan varustaa vaikkapa kuvionuottivärein. Seitsemällä ukulelesoinnulla soittaminen on siis ollut mahdollista jo noin seitsemänkymmenen vuoden ajan myös monille niille, joilla on sormien ja käden käyttöön liittyviä toimintarajoitteita kuten nivel- tai lihasongelmia. Tämä laite on myös oivallinen apuväline pienille lapsille. Asia vain ei ole ollut kovin laajalti tiedossa ison veden tällä puolen. Suosittelen lämpimästi Ukulele Chord Changeria kaikille niille, joille sointuotteet ovat aiemmin olleet ylittämätön kynnys tämän sympaattisen instrumentin soitolle. Itse asiassa jo 1920-luvulla oli kehitelty hieman samantapaisia teknisiä ratkaisuja kielisoittimien soiton helpottamiseksi, mutta niihin palaan myöhemmissä postauksissa.


bottom of page